Warung Bebas

Senin, 21 November 2011

5 PERKARA PENTING DALAM PERCINTAAN


1.SAYANGI SI DIA DENGAN HATI BUKAN DENGAN PERASAAN

Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan,ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari semasa ke semasa. Tetapi jika anda meletakkan perhubungan itu berdasarkan hati maka dari situ akan lahirnya cinta dan syang yang kekal abadi selamanya.

2.HORMATI PENDIRIANNYA

Jangan sesekali anda merayu dan mencipta pelbagai alasan supaya si dia menerima cintamu. Biarpun sedalam mana sekalipun cinta anda padanya namun biarkan dia yg membuat kputusan. Sekiranya mendesak apa yang anda dapat darinya hanyalah simpati dan bukan cinta sejati.

3.MENERIMA SI DIA SEADANYA

Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentangnya kerana sekali kamu mengubah, selamanya kamu akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, kenapa boleh terpikat dgn si dia..?Pastinya kerana dia adalah dia.Maka tiada alasan untuk anda mengubah dia menjadi seseorang yang lain.


4.ELAK BERSANGKA BURUK


Langkah paling bijak ialah meltakkan diri kamu di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika kamu sendiri tidak dpat menerimanya, apatah lagi dia.Namun andai ada yg mencurigakan berbincanglah secara baik dan jangan terus menuduh.Islam menggalakkan kita berbncang dan jgn cepat berprasangka buruk.Sentiasa bercakap berlandaskan bukti yg kukuh dan elakkan membsarkan hal yg kecil.


5.HARGAI PENGORBANANNYA

Sesungguhnya si dia tlah bnyak brkorban utk anda.Dgn kelebihan yg ada pdnya,si dia berpluang utk mnjalin hbngan dgn ssorng yg lebih smpurna dri anda,namun demi cinta kerana Allah,si dia telah memilih anda.Oleh itu,jangan sesekali cuba utk mmpemainkan kluhuran cintanya...


0 komentar em “5 PERKARA PENTING DALAM PERCINTAAN”

Posting Komentar